Keramische BBQ kopen?

Top 5 beste keramische barbecues

De BBQ van keramisch materiaal is een échte blikvanger. Een keramische BBQ is een speciale houtskoolbarbecue, gemaakt van (je raadt het al) keramisch materiaal. Een keramische BBQ wordt ook wel een Kamado genoemd. Een van de bekendste keramische BBQ’s is The Big Green Egg. Wil je een keramische BBQ kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? We hebben de 5 beste barbecues voor je op een rijtje gezet.  

1. Arpe Kamado

BBQ-aanbieders | Beste BBQ Kopen

2. The Bastard

BBQ-aanbieders | Beste BBQ Kopen

3. Big Green Egg

BBQ-aanbieders | Beste BBQ Kopen

4. Kamado Joe

BBQ-aanbieders | Beste BBQ Kopen

5. Grill Guru

BBQ-aanbieders | Beste BBQ Kopen

Waar komt de keramische BBQ vandaan?

De meeste Europeanen hebben rond de 21e eeuw kennisgemaakt de Kamado, oftewel de keramische BBQ. Maar de geschiedenis van de keramische barbecue begint zo’n 5.000 jaar geleden met de tandoor. Dit is een keramische kleipot uit Azië. Wel eentje zonder deksel. Deze pot werd gebruikt als oven om brood in te bakken en vlees in te garen. In 1974 maakte de Amerikanen voor het eerst kennis met deze ‘Aziatische Kamado’. De trend is dus, zoals veel andere trends, over komen waaien vanuit Amerika. Tegenwoordig zie je deze keramische BBQ in de tuinen van de Nederlandse BBQ-fans.  Dus… ben je er al uit? Wil je een keramische BBQ kopen? Nee? Misschien kunnen we je overguigen.

Waarom moet je een keramische BBQ kopen?

Als je weet wat je moet doen, dan is barbecueën met een keramische BBQ veelzijdiger dan met een gewone houtskoolbarbecue, gasbarbecue of elektrische barbecue. Wil je bijvoorbeeld barbecueën in de winter of tijdens een zomerse bui? Dat kan gewoon! Deze weersomstandigheden hebben geen invloed op de temperatuur van een keramische BBQ.

 Daarnaast geeft keramiek, in tegenstelling tot een metalen variant, geen hinderlijke smaak af aan je vlees, vis of groenten. En dat zijn natuurlijk extra pluspunten.  

Niet geheel onbelangrijk als je een keramische BBQ gaat kopen: de keramische barbecue is extreem duurzaam. Dit geldt voor zowel het materiaal van de BBQ zelf als voor het verbruik van brandstof. Doordat de barbecue eivormig is, kan hij de hitte goed vasthouden en heeft hij weinig houtskool nodig. En is een BBQ van keramisch materiaal eenmaal op de gewenste temperatuur, dan kan het eigenlijk niet meer fout gaan. Nóg een voordeel is dat de keramische BBQ weinig zuurstof nodig heeft. Wat dat ermee te maken heeft? Door in- en uitstroom van lucht droogt vlees snel uit. En dat is natuurlijk echt een ‘no-go’. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een keramische BBQ kopen? Neem dan alle BBQ’s eens goed onder de loep, om te kijken welke barbecue het beste bij jou past.